Kladenie plávajúcej podlahy: Ako to zvládnuť svojpomocne?

Kladenie plávajúcej podlahy je obľúbenou voľbou mnohých domácich majstrov, ktorí si prajú skrášliť svojpomocne svoj domov. A keďže sú plávajúce podlahy známe svojou relatívne jednoduchou inštaláciou, v tomto článku vám ukážeme, ako na to. Položte si plávajúcu podlahu svojpomocne a zabezpečte svojej domácnosti nový nádych.

Montáž plávajúcej podlahy: Krok za krokom

Montáž plávajúcej podlahy však rozhodne nepodceňujte. Nesprávne umiestnené lamely totiž môžu viesť k rôznym problémom, ako sú:

  • veľké medzery,
  • nadvihnuté časti podlahy,
  • poškodené spoje

Ak si na to netrúfate, neváhajte osloviť špecializovanú firmu, ktorá vykoná profesionálne a kvalitne, hlavne čo sa týka lepenia podlahy o poter, ten je náročnejší. Ak ste však stále rozhodnutí, že chcete skúsiť pokladať podlahu sami, odporúčame zvoliť ľahší click systém, no venujte pozornosť týmto dôležitým detailom počas montáže.

1. Príprava podkladu

Pred samotným pokladaním podláh je základom dobre si pripraviť podklad. Aby ste predišli nadmernému zaťaženiu spojov medzi lamelami, je nevyhnutné, aby bol povrch podlahy čo najrovnejší. Odstráňte preto všetky nerovnosti, prípadne použite na zrovnanie krivého poteru samonivelačnú hmotu. Plávajúcu podlahu však možno inštalovať na rôzne typy povrchov, ako sú anhydritový, horečnatý alebo cementový poter, liaty asfalt, minerálna nivelačná hmota, drevené alebo drevotrieskové dosky, lepené PVC alebo keramická dlažba.

2. Kladenie podlahových dosiek

Začnite v jednom rohu miestnosti a postupujte podľa pokynov výrobcu danej podlahy. Dosky sa zvyčajne skladajú do seba pomocou zámkového systému (click systému), čo znamená, že nie je potrebné používať lepidlo ani klince. K prvej doske priložte ďalšiu dosku tak, aby jej kratšia strana smerovala k prvej doske. Jemne ju zdvihnite, zasuňte do zámku prvej dosky a opatrne položte na podklad. Dávajte však pozor, aby ste medzi doskami a stenami nechali dilatačné škáry.

Keď už máte prvý rad hotový, prichádza na rad ďalší. Nadviažte na poslednú dosku prvého radu a postupujte rovnakým spôsobom, až kým nedokončíte celú plochu miestnosti. Opäť pripomíname, aby ste nezabudli na 7 až 10 mm medzeru od steny, ktorá zabezpečí potrebnú expanznú medzeru pre podlahový materiál.


Na konci radu môže byť potrebné skrátiť poslednú dosku. Pomocou vhodnej píly ju presne odrežte a potom ju umiestnite na svoje miesto, dôkladne ju pritiahnite a uistite sa, že je pevne spojená so zvyškom podlahy.

3. Vyrezanie špecifických tvarov

V prípade, že sú na vašej podlahe umiestnené potrubia kúrenia alebo iné prekážky, začnite tým, že si označíte osi potrubí na jednotlivých lamelách. Následne prevŕtajte diery s presným priemerom. Potom môžete vyrezať časti lamely tak, aby vytvorila lichobežníkový tvar. Po vytvorení tohto výrezu sa lamela nasunie na miesto a vytvorený lichobežníkový tvar sa umiestni späť.


Prázdne priestory môžu byť vyplnené tmelom vo farbe podlahy, čím dosiahnete dokonalý vizuálny efekt a zároveň zostane zachovaná funkčnosť podlahovej konštrukcie.

4. Montáž líšt na plávajúcu podlahu

Keď máte položenú podlahu, je čas na montáž líšt na plávajúcu podlahu. Lišty pomáhajú zakryť dilatačné škáry a zároveň dodajú podlahe dokončený vzhľad. Pri ich montáži použite skrutky alebo úchyty, ktoré sú zvyčajne súčasťou balenia. Ak sú podlahové lišty príliš dlhé, môžete ich jednoducho skrátiť na požadovanú dĺžku.

Rohové lišty je potrebné odrezať pod uhlom 45°, čo umožní presné zapadnutie do seba a vytvorenie hladkého prechodu. Niektoré podlahové lišty majú aj originál ukončovacie koncovky: na vnútorné rohy, vonkajšie rohy, ľavé či pravé ukončenie, a spojky pre spojenie vodorovných líšt. Avšak, vzhľadom na nerovnosti a krivosť stien sa občas stáva, že medzi lištami a stenou vzniknú malé medzery. Na vyplnenie týchto medzier môžete taktiež ako pri výrezoch použiť tmel, čo zabezpečí nielen estetický vzhľad, ale aj ochranu pred vlhkosťou a nečistotami.

5. Finálna kontrola a údržba

Po dokončení podlahy prejdite ešte raz celú plochu a skontrolujte, či sú všetky dosky pevne spojené a lišty správne nainštalované. Plávajúce podlahy vyžadujú minimálnu údržbu. Pravidelné vysávanie a umývanie s použitím vhodných čistiacich prostriedkov vám však pomôže zachovať ich krásu a životnosť.

Zabezpečte si novú plávajúcu podlahu

S trochou trpezlivosti môže byť kladenie plávajúcej podlahy jednoduchým projektom, ktorý zmení vzhľad vášho interiéru. Postupujte preto podľa našich krokov a vaša nová podlaha bude nielen pekná, ale aj funkčná. A pokiaľ ste ešte nerozhodli o podlahe pre váš domov, môžete sa spoľahnúť na Lagro podlahy, kde nájdete široký výber plávajúcich podláh pre každý štýl a potreby.

Ponúkame tiež služby montáže podláh. Pre detailné informácie nás neváhajte kontaktovať:

+421 908 282 292  |  info@lagro-podlahy.eu